Jak dopadly souboje o titul? Ohlédnutí za letošní sezónou ve Sprintu

Jak dopadly souboje o titul? Ohlédnutí za letošní sezónou ve Sprintu

ESET Cup letos nabídl sedm podniků ve střední Evropě. Jezdci i diváci si rozhodně přišli na své, neboť se v kalendáři objevily dvě novinky a o tituly se v některých kategoriích bojovalo až do samotného finále.

Nový ročník ESET Cupu odstartoval v dubnu na novém okruhu Balaton Park, poté se pokračovalo tradičním termínem na Red Bull Ringu, dále se jelo na Slovakia Ringu, poprvé na Lausitzringu, poté v Mostě a znovu na Slovakia Ringu. Sezónu ukončilo tradiční zářijové Brno. Vzhledem k sedmi vypsaným podnikům se škrtaly nejhorší výsledky v jednom z nich, což nakonec rozhodlo o titulu v kategorii GTX.

Až v pěti kategoriích startovali závodníci se svými sportovními speciály (plus Miro Konôpka se svým žlutým prototypem Ligier LMP3). Vrcholem byla samozřejmě kategorie vozů GT3, v níž se napříč sezónou scházely vozy jako Audi, BMW, Ferrari, Lamborghini nebo Mercedes. Některé z nich nenastupovaly do všech podniků, včetně Antala Zsiga, který ještě na Balaton Parku usedal za volant BMW kategorie GT4, ale hned od následujícího závodního víkendu zakotvil v BMW M4 GT3 týmu Racing Trevor. Pravidelná pódiová umístění včetně šesti vítězství mu zajistila titul v GT3 při předposledním podniku.

Velký návrat s novou technikou se odehrál ve stáji Petra Fulína, který vyměnil cestovní vůz za speciál Audi LMS GT3 a proměnil všechny své čtyři starty ve vítězství. V konečném hodnocení skončil třetí za Martinem Hudcem z Duck Racing se starší generací Audi R8 GT3.

Kategorie GTC pro pohárové vozy měla od počátku jasného favorita. Zkušený a rychlý Dennis Waszek opět nasadil své Lamborghini SuperTrofeo týmu GT2 Motorsport a směřoval od vítězství k vítězství. Na okruhu Balaton Park byl dokonce tak dominantní, že ve druhém závodě projel cílem na prvním místě v celkovém pořadí i před vozy GT3.

Vzhledem k tomu, že pohárové vozy Porsche 911 nemohou konkurovat rychlejším Lamborghini SuperTrofeo, byla pro letošek vypsána kategorie GTC1 speciálně pro Porsche 911.  V ní se na čele několikrát prostřídali Petr Brecka z týmu GT Sports Technology a Hubert Darmetko z týmu PTT Racing. Ve prospěch českého závodníka pak rozhodl o jeden start navíc, a především důležité čtvrté vítězství na předposledním podniku na Slovakia Ringu. Třetí místo obsadil veterán Bob Bau z týmu Kogelbauer Motorsport.

Rozmanitou sestavu závodních strojů nabídla kategorie GTX. Petr Koukola s KTM GTX týmu Orlen Janík Motorsport vedl průběžné hodnocení od prvního závodu, ale pak do této kategorie nastoupil Adam Konôpka s Lamborghini Huracán týmu ARC Bratislava a postupně se Koukolovi přibližoval, až se díky škrtání výsledků z jednoho podniku stal šampionem. Na třetím místě skončil Gábor Tim s Lotusem Exige týmu GFS Racing.

V neposlední řadě byly k vidění i vozy kategorie GT4. Pravidelně zde startoval Slovák Rudolf Beňo s BMW M4 GT4 týmu Aries Racing a v průběhu roku nasbíral šest výher, což mu zajistilo titul v předposledním podniku na domácí půdě na Slovakia Ringu. S více než třicetibodovou ztrátou skončili na druhém a třetím místě týmoví kolegové z Lema Racing Andrej Makarovič a Mark Kastelič s Mercedesem AMG GT4.

Konečné hodnocení:

Eset Sprint